Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


algemeen:brandstof

Ethanol

Ethanol (een alcoholsoort) is hygroscopisch d.w.z. het trekt water aan. Door het ‘ademen’ van de tank bij wisselende temperaturen wordt vochtige lucht aangezogen. Uiteindelijk vormt zich een corrosief water/ethanol mengsel op de bodem van de tank.

  • Advies 1: Bij langdurig niet-gebruik, de klassieke wagen wegzetten met een volle tank.
  • Advies 2: Plaats de wagen in een ruimte met zo constant mogelijke temperatuur.
  • Advies 3: Bij voorkeur tanken bij een druk bezocht tankstation.

Benzine met ethanol is gevoelig voor veroudering. De eigenschappen blijven wel minimaal zes maanden behouden.

Bio-ethanol

energie.jpg Op zich is bio-ethanol geen slechte brandstof. Het pingelt bijvoorbeeld veel minder snel dan benzine. Pingelen wil zeggen dat de brandstof niet mooi gelijkmatig in de motor verbrandt, maar echt ontploft. Dat doet bio-ethanol minder snel als benzine.
Hoe snel brandstof pingelt is af te lezen aan het octaangetal. Hoe lager, hoe eerder het pingelt. Hoe hoger, hoe beter dus.
Euro 95 heeft een RON (Research Octane Number) van 95, bij Superplus benzine is dat meestal 98, soms 97. Ethanol heeft een octaangetal van 108. Dat is fantastisch. Nadeel is echter dat er minder energie in zit: 22 x 10.9 J/m3. In benzine zit 33 x 10,9 J/m3. Zou je op pure ethanol rijden, dan moet je dus 1,5 x zoveel inspuiten om dezelfde energiewaarde en de juiste mengverhouding te krijgen.
Bij benzine is dat 1: 14,7, bij ethanol 1 : 9.0. Deze verhouding wordt ook wel Lambda = 1 genoemd.
Met andere woorden: als de motor 1 kilogram benzine wil verbranden, heeft hij 14,7 kilogram lucht nodig.

Met 10% bijmenging van ethanol bij benzine is het probleem natuurlijk kleiner. Een injectiemotor kan dat enigszins bijregelen. Een carburateurmotor kan dat niet. Die gaat te arm lopen en dat is slecht voor de motor, die wordt heter. En natuurlijk gaat het verbruik omhoog.

Kringloop

Men denkt de opwarming van de aarde tot 2°C te kunnen beperken als we de CO2-concentratie in de atmosfeer onder de 450 ppm-equivalent weten te houden. Daarvoor moet de uitstoot van CO2 in het jaar 2030 met 37% zijn teruggebracht. Op alle fronten moeten we dus ons verbruik aan fossiele brandstoffen beperken. Ook bij het auto- en motorrijden.
Op termijn moeten we over op elektrische vervoermiddelen die op energie uit “hernieuwbare” bronnen rijden. Zonne-energie, windenergie, energie uit getijdencentrales of golfslagenergie.
Zover is het echter nog lang niet en rijden we elektrisch op de kermis.
Wat wel een beetje helpt is om een bio-ethanol bij de benzine te mengen. Dat lijkt raar, want bio-ethanol - C2H5OH – is ook een koolwaterstof. Er ontstaat dus ook CO2 als je het verbrandt. Maar benzine komt uit aardolie, terwijl bio-ethanol uit planten wordt gemaakt. Als planten groeien, halen ze CO2 uit de lucht en zetten dat om in koolwaterstoffen. Wanneer je die in de motor verbrandt, ontstaat er dus een soort kringloop. Dat betekent dat het rijden op biobrandstoffen in theorie CO2-neutraal is.

Rubber delen

Natuurrubber NR en Butylrubber IIR zijn beide niet Ethanol bestendig.
Wel bestendig zijn:

  • Nitrile rubber (NBR) en
  • Viton.

De oplossing is om waar mogelijk NBR en Viton toe te passen. tanken.jpg

Aluminium delen

Voor aluminium delen is een coating wenselijk. Zink is gevoelig voor corrosie. Denk aan onderdelen in een carburateur (vlotterkamer). Het kurk van vlotters van oude carburateurs is niet E10 bestendig. De vlotter van de benzinemeter blijkt ook niet altijd E10 bestendig te zijn. Voor het gebruik en langdurige opslag van de auto is voor beide nu het advies om ethanolvrije benzine te tanken zoals:

  • Shell V-power,
  • Q8 Super Plus 98,
  • Texaco Super Plus 98 of,
  • BP Ultimate

Mogelijke problemen

Problemen die kunnen optreden bij gebruik van brandstof met E10 liggen op het gebied van:

  • Opslag in de benzinetank,
  • Aantasting van de toegepaste materialen in het bandstofsysteem,
  • Interne vervuiling van het systeem na overschakelen op E10,
  • Interne vervuiling op de lange termijn.
algemeen/brandstof.txt · Laatst gewijzigd: 2023/09/16 22:45 door peter