Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


aanpassingen:toerenteller

(Elektronische) Toerenteller

De ontsteking van onze auto’s is een belangrijk onderdeel en daar valt met de huidige techniek wel een verbetering te halen. Een paar mogelijkheden op een rij die redelijk dicht blijven bij het origineel; foto_a.jpg

  1. Oude ontsteking laten reviseren met behoud van de techniek zoals die was dus met contactpunten en condensator.
  2. Oude ontsteking laten ombouwen. Met behoud van de originele behuizing een nieuwe binnenkant vol met elektronica. Alles wordt elektronisch geregeld, vacuüm-en centrifugaalvervroeging.
  3. Oude verdeler simpel vervangen voor een compleet nieuwe elektronische ontsteking.

De eerste twee opties zien we nogal eens voorbijkomen, optie nr 3 eigenlijk niet veel. Verklaring hiervoor is snel gegeven; bij de laatste optie mist in de nieuwe ontsteking de aandrijving van onze toerenteller. Die wordt nogal jaren 70 aangedreven met een kabel vanuit de verdeler. Er is een usb programmeerbare 123-ontsteking gemonteerd met vacuümvervroeging. Daarover meer hier. foto_b.jpg

Als de omzetting van de verdeler is gedaan, zit je vervolgens met een toerenteller die niet meer kan worden aangesloten. Die gaan we dus ombouwen. Ook daar weer keuzes.

  1. Toerenteller demonteren en laten ombouwen
  2. Toerenteller zelf ombouwen.

foto_08.jpg Aan de eerste keuze is niet heel veel te beschrijven, mijn toerenteller is door CASU Utrecht1) in 2014 geschikt gemaakt voor de 123-ontsteking en wordt nu d.m.v. een pulssignaal vanaf de bobine aangestuurd. Weg mechanische aandrijving, 3 draden voor de aansturing (plus, min en een puls signaal) en klaar. Veel leuker is natuurlijk de toerenteller zelf ombouwen.


foto_01.jpg Idee is het volgende: we zoeken een betaalbare elektronische toerenteller, voor in dit geval een 6 cilinder, met eenzelfde schaalverdeling (lees slag) en dan het binnenwerk omzetten in de toerenteller van de TR zodat er optisch aan de buitenkant niets veranderd. De oplossing komt van het merk Autometer2), een toerenteller met de juiste schaalverdeling en naar verwachting een klein binnenwerk zodat het past in de originele toerenteller.



Nieuwe print Dip switch 4/6/8 cil. Verwijderen naald
foto_02.jpg foto_03.jpg foto_04.jpg

Bij binnenkomst de nieuwe toerenteller gedemonteerd en wat blijkt, zelfs de schroefgaatjes voor de wijzerplaat zitten op dezelfde afstand, helemaal top.
Print is in te stellen voor een 4, 6 of 8 cilinder en de enige uitdaging die er nog overblijft is de naald van de originele toerenteller heel over te zetten. Met veel geduld en voorzichtig wat proberen de naald, die uitermate breekbaar is, gedemonteerd van zijn oude as.
foto_05.jpgDaarna is het een kwestie van het nieuwe binnenwerk aan de originele wijzerplaat vastschroeven zonder dat we hoeven te boren en de naald op de as drukken. De 0 positie zoekt de elektronica vanzelf op zodra er spanning op het printje komt. Dus daar geen stress over.









foto_06.jpgDan de originele bevestigingspunten gebruiken om de hoogte in te stellen van de wijzerplaat zodat met het glas erop alles er uitziet alsof er niets is gebeurd. Wij hebben nu een perfecte uitlezing van de toeren van de motor. Nauwkeuriger dan met de kabeloverbrenging maar nee inderdaad ……… niet meer helemaal origineel.
Nu alleen nog de bekabeling aansluiten wat slechts 3 draden zijn, een plus, een min en 1 draad voor naar de bobine.

Er is nog een mogelijkheid om deze ombouw uit te voeren. Namelijk het kopen van een complete ombouwset bij uRevCo3) Op de website van uRevCo is de complete info te vinden. Zeker een mooi systeem. Er is wel een “nadeel” en dat is dat men de bestaande naald moet opboren tot 1mm zodat deze over de as van het nieuwe systeem past. Soms is er dan toch te veel speling en wordt deze vastgelijmd.


Publicatie4) mei 2020.

aanpassingen/toerenteller.txt · Laatst gewijzigd: 2023/09/20 08:18 door peter