Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


aanpassingen:koelvloeistof

Koelvloeistof

Hoe zit het nu:

Hier alle info op een rij. Zeker niet compleet maar, voldoende om een “goede” keus te maken:

Koelvloeistof heeft verschillende coderingen en daarmee is te zien welke eigenschappen het heeft:

  • G11 Bevat silicaten (zouten) en maakt het daardoor geschikt voor oude motoren zonder aluminium onderdelen.
  • G12 Op basis van OAT technology, bevat geen silicaten en maakt het daardoor geschikt voor motoren met aluminium onderdelen.
  • G12+ Een update op G12, de verbetering zit ‘m puur in de update van de werkzame additieven. Wordt ook wel universele koelvloeistof genoemd. Dat heeft te maken met de mogelijkheden voor mengen met andere soorten
  • G13 (G12++) G13 eigenlijk “hetzelfde” als G12++ met die verschil dat G13 gemaakt is met het wat meer milieuvriendelijke Glycerine i.p.v. Glycol maar bevat net als G11 ook weer silicaten. Bij G13 hebben ze om die reden additieven gedaan omdat silicaten aluminium delen aantasten. Omdat weer “te helen” zijn er silicaatadditieven toegevoegd.

G13 (G12++) is niet de beste keus voor oudere koelsystemen met een koperen/messing radiateur en verwarmingsblok. Het is met name niet geschikt voor het loodsoldeer.

Kijkend naar onze motoren zou G11 prima kunnen als je geen aluminium onderdelen hebt gestopt in de TR. Het is een koelvloeistof die (zeer) beperkt meegaat en waarvan de eigenschappen die men eraan toeschrijft na een paar jaar verminderen. Kijkend naar mijn TR6 met een aluminium radiateur is de keuze op G12+1), 2) gevallen.
Koelvloeistof die in combinatie gebruikt kan worden met aluminium onderdelen. G13 (G12++) zou niet de keuze moeten zijn voor onze Triumph motoren.

Evans Coolant

Daarnaast hebben we het alom bekende Evans Coolant. Zonder een waardeoordeel te geven staat bovenaan in een informatieblad te lezen:
Evans High Performance Waterless Engine Coolant does not contain water, so its boiling point is signifi cantly higher. That means your engine still gets hot, but it won’t overheat, and that means more time cruising and less time on the lift.

Vrij vertaalt:
Evans High Performance Waterless koelvloeistof bevat geen water, dus het kookpunt is aanzienlijk hoger. Dat betekent dat uw motor nog steeds heet wordt, maar hij zal niet oververhitten en dat betekent meer tijd voor rijden en minder tijd “stilstaan”.

Hier mogen we stellen dat dit, vanuit technisch oogpunt, niet klopt. Uiteraard zal het kookpunt van de Evans Coolant voldoen aan de opgegeven specificaties en ver boven de 100 graden Celsius liggen maar ……. het mag duidelijk zijn dat, al kookt de Evans Coolant niet als het blok boven de 100 graden uitkomt en de temperatuur stijgt, er toch echt wel schade ontstaat aan de motor. Daar verandert Evans Coolant niets aan. Misschien is het dan juist fijner om normale koelvloeistof te hebben, die gaat namelijk koken en dat zal voor menigeen een waarschuwing zijn om toch echt even te stoppen. Als je dan al onderweg stilstaat en er moet worden bijgevuld, dan zal dat ook weer met Evans Coolant moeten gebeuren. Je bent dus minder flexibel om een probleem onderweg op te lossen. Daarnaast zijn er nogal wat kosten gemoeid met de overstap naar Evans. Ik zeg hier niet dat het duur is, zeker niet, maar het is wel veel geld om je koelsysteem op Evans te zetten.

De procedure voor omzetting zal precies gevolgd moeten worden en als uiteindelijk bij de laatste test blijkt dat er toch nog te veel water is achtergebleven in het blok zal men weer van voorafaan moeten beginnen. De hoeveelheid achtergebleven water moet bij de laatste test namelijk gelijk zijn aan, of onder de 3% zijn, wat weer te meten is met een refractometer. Alternatief is een stripje met verschillende kleuren te dompelen in een sample en die te vergelijken. Ik vind het persoonlijk nogal gedoe.

Het mag duidelijk zijn, in mijn auto zit nu G12+ en bij een defect onderweg ben ik flexibel in wat er bijgevuld kan worden.
Laat je niet verleiden om G12++ te kopen met het idee dat dit mogelijk de “verbeterde” versie van G12+ is. Dat is, weten we nu inmiddels, onjuist.



Publicatie3) maart 2019.

aanpassingen/koelvloeistof.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/21 14:29 door peter