Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


aanpassingen:verlichting:led_buitenzijde

LED buitenzijde

14.jpg

Het zal herkenbaar zijn, aan de voorkant branden er 2 duplolampen die niet het meeste licht geven. Ook de achterlichten doen altijd wel hun best maar toch…..

Kortom, bovenstaande vraagt om een aanpassing/verbetering. Ook aan de binnenzijde was het altijd extra goed kijken; wat geven de meters aan en blijven de controlelampjes wel uit.

De oplossing ligt voor de hand: de gehele auto maar dan ook echt alles moet LED worden. Dat was snel beslist, maar dan komt de uitvoering. Ik had al ervaring met LED en het resultaat daarvan was tot nu toe niet bijzonder. We gaan de buitenzijde geheel voorzien van goede LED's.
Voor ombouw naar LED aan de binnenzijde klik hier.

Als eerste gestart met:…..

De achterlichten

Deze gedemonteerd en de glazen schoongemaakt, dat scheelt al een groot stuk. Tevens de reflectors hersteld met zelfklevend aluminiumfolie.
Glazen schoonmaken in een zacht sopje (afwasmiddel, garage zeep) met een kwast en daarna krasjes aan de buitenzijde verwijderen met Brasso. Uiteraard even een nieuwe pakking plaatsen, zodat water geen kans krijgt en de “hardware”, de behuizing, is weer als nieuw.

Achterlicht schoongemaakt Alle LED's voor achterlicht LED kofferruimteverlichting 1)
a_01.jpg a_02.jpg a_07.jpg

Nu de juiste LED’s uitzoeken. We duiken eerst de boeken in en struinen het internet af om meer te weten te komen over LED’s en waarom ze beter zouden zijn dan normale gloeilampen.

LED's, de theorie

Er zijn verschillende soorten LED’s en in heel veel prijsklassen. Hier geldt zeker “goedkoop is duurkoop”. Voordeel van LED is dat ongeveer 90% van de energie wordt omgezet in licht t.o.v. gewone gloeilampen waarbij slechts 15% van de energie wordt omgezet in licht. De rest is warmte! Een LED wordt “in principe” niet warm en is onmiddellijk “vol” aan. Dat kan met remmen toch net het verschil maken voor de man of vrouw die erachter rijdt. De helderheid van een LED wordt uitgedrukt in Lumen, dat is lastig in te schatten maar voor een achterlicht zou een 600/700 lumen mooi zijn.

Verder worden LED-lampen opgebouwd met verschillende smd’s die ook weer verschillend van kwaliteit zijn en dus meer of minder helder uitstralen (lumen).

SMD type Lumen output per SMD
1210 6
5050 20
5630 30
4014 22
1156 60

LED straalt licht uit. Elke kleur licht heeft zijn eigen golflengte en dat betekent dat bijv. een witte LED achter een rood glaasje de eigenschap heeft om dat glas te verbleken en het rode glas “blokt” een deel van het licht. Een witte LED heeft namelijk weinig rood in het spectrum. Dit is een reden waarom het met LED’s fout gaat en wij niet tevreden zijn. Hoe zit dat dan met die golflengte?
Het spectrum van het licht dat door een LED wordt uitgezonden, wijkt sterk af van dat van het licht van een halogeen- of gloeilamp. Dit is met name relevant als we kijken naar achterlichten, remlichten en richtingaanwijzers, waar men een rode of oranje uitstraling wil. De witte LED heeft heel weinig rood of oranje in het spectrum. Warm wit verbetert het probleem maar als je bijvoorbeeld een rood licht wilt, gebruik je een rode LED. Een veel groter deel van het licht komt dan door de lens. Je moet je dus niet laten leiden door het feit dat een rode LED er niet zo helder uitziet als een witte. Wanneer je een rode LED achter een rode lens plaatst, krijg je een prachtig resultaat en een veel rijkere kleur.

Dat was allemaal theorie, de voorwaarden zijn nu duidelijk. Achterlichten moeten rood zijn, knipperlichten oranje en de sidemarkers rood (USA TR6 uitvoering), meer dan 600 lumen voor de achterlichten en, zeker niet onbelangrijk, qua maat (lengte) moet het ook passen. Verschillende bestellingen van diverse websites verder hebben we de juiste spulletjes binnen.
De LEDlampen kunnen zonder problemen worden gemonteerd in de achterlichten en we zijn af van de warmte waardoor de reflector verbrandt en de LED’s gebruiken een fractie van de stroom. En zeker niet onbelangrijk; het doel dat alles feller moest in het kader van gezien worden, is absoluut behaald.

a_04.jpg a_05.jpg a_06.jpg

Om een juiste uitstraling te houden zijn de achteruitrijlampen in warm wit gekozen. Kies je voor gewoon wit dan krijg je een harde blauw/witte kleur. Om de vintagelook te behouden heb ik ook voor de kentekenverlichting gekozen voor warm wit.

08.jpg Nu de knipperlichten aan de achterzijde zijn vervangen, werkt de knipperlichtautomaat niet meer. LED’s vragen veel minder stroom, dus het bimetaal wordt niet meer warm en trekt niet meer krom. Dus nu eerst aan de voorkant ook de knipperlichtlampen vervangen door LED’s. Ook heb ik de 2 originele knipperlichtautomaten vervangen door een elektronische versie 2) met een mooi luid “tik tak” geluid. De oude knipperlichtautomaten voor de richtingaanwijzer en voor de gevarenlichten zijn respectievelijk rechts onder het handschoenenbakje en links onder de motorkap te vinden.
Bij mijn TR6 (USA) zijn de knipperlichten aan de voorzijde, boven de bumper, als een gecombineerd knipper-/stadslicht 3). Voor die laatste gebruik ik een 12V 21/5W led in 2 kleuren: 21W is oranje en 5W is wit. (BAY15D). Dus het stadslicht brandt wit en als de richtingaanwijzer wordt geactiveerd, komt de 21W oranje kleur erbij.

Blijft nu nog 1 uitdaging over namelijk:

De koplampen

Mijn auto heeft de uitvoering met Duplolampen en apart een stadslichtlampje. Stadslicht vervangen we ook voor een LED. Deze heeft een BA9s fitting in de uitvoering warm wit (3.000K) met aan de voorzijde een lens om het licht extra naar voren te verspreiden.
Dan de koplampen. Aan de voorzijde willen we uiteraard veel licht hebben en daarom heb ik voor een uitvoering gekozen met daglicht kleur (6.000K). Hier willen we ver weg blijven van een “vintage” uitstraling en meedoen met moderne auto’s. En ik kan reeds verklappen dat doen we nu met veel licht. De LED koplampen hebben een controlunit om te zorgen dat ze netjes gelijkmatig branden, en een koelelement! aan de achterzijde. Alles past keurig achter de reflector in de behuizing, maar een kleine aanpassing is nodig om te voorkomen dat er sluiting komt of dat bedrading te heet wordt.
Omdat de originele connector op de controlunit wordt aangesloten en deze los in de behuizing komt te liggen, gaan we deze isoleren. De controlunit met bekabeling van de LED koplamp kan wel tegen de warmte die de lamp afgeeft aan het koelelement op de achterzijde, dus daar zijn geen extra maatregelen nodig. Het isoleren van de originele connector kan overigens eenvoudig met een groot formaat krimpkous die voorzien is van een lijmlaag. De krimpkous openknippen, over de connector heen leggen en verwarmen. Door de lijm blijft de kous perfect zitten.
Als laatste de afstelling checken van lampen en we kunnen veilig rijden in het donker.

LED's voorzijde en koplampen

4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) 12)



Publicatie13) mei 2018.


Disclaimer:
Blijf alert als men via de voorgestelde hyperlink(en) een bestelling doet dat het ook de juiste keuze is voor de betreffende auto.

aanpassingen/verlichting/led_buitenzijde.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/21 14:10 door peter